Η αλλιώς, γιατί το όνομα Città di Candia?
Μπορώ να περάσω ώρες αμέτρητες πάνω από έναν παλιό Χάρτη. Το μάτι μου σαρώνει στην κυριολεξία κάθε μία του σπιθαμή, προσπαθώντας να αναλύσει όσο το δυνατό πιο λεπτομερώς τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Προσπαθώ να κατανοήσω πώς ο Χαρτογράφος της εποχής εκείνης, με πλήρως αναλογικά μέσα στη διάθεσή του, αποδίδει τις διάφορες γεωγραφικές οντότητες, όπως για παράδειγμα το ανάγλυφο, την ακτογραμμή, τις καλλιεργημένες εκτάσεις, το οδικό δίκτυο και ένα σωρό άλλα παρόμοια! Κάτι τέτοιο έπαθα όταν έπεσε στα χέρια μου ο Χάρτης για το Ενετικό Ηράκλειο του Φραντσέσκο Μπασιλικάτα από τις εκδόσεις Μικρός Ναυτίλος! Ο Χάρτης φέρει την ονομασία Città di Candia, σχεδιάστηκε τον 16ο αιώνα και αποτυπώνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα Ενετικά Τείχη, καθώς και τα παλαιότερα Αραβο-βυζαντινά Τείχη. Πέρασα ημέρες ολόκληρες μελετώντας τον συγκεκριμένο Χάρτη. Προσπάθησα να κατανοήσω ακόμη και την πιο μικρή γραμμή και τι ακριβώς απεικονίζει, ειδικότερα στον οχυρωματικό περίβολο, τους προμαχώνες, τους επιπρομαχώνες, τις χαμηλές πλατείες, την τάφρο, τις πύλες εισόδου, τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ο κλασσικός Χάρτης Città di Candia (Πηγή)
Όταν χόρτασε το μάτι μου, άρχισα να αναρωτιέμαι τί από όλα αυτά παραμένει ορατό σήμερα, στη σύγχρονη εκδοχή αυτής της πόλης και τί δεν υπάρχει πια. Ξεκίνησα τότε να περπατάω στα Ενετικά Τείχη και να τα κοιτάω με άλλο μάτι πλέον. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μεγάλο μέρος διατηρείται ακόμη σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ ένα άλλο δεν υπάρχει πια. Αποφάσισα τότε να φτιάξω έναν δικό μου Χάρτη με τη φιλοδοξία να αποτελέσει συνέχεια του κλασσικού Χάρτη του 1618 μ.Χ. που διάβαζα τόσον καιρό! Και δεν κουράστηκα καθόλου να διαλέξω το όνομά του. Θα τον ονομάτιζα -προφανώς- Città di Candia!
Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να ακούγεται “κάπως”, αλλά όπως εγώ εμπνεύστηκα από έναν Χάρτη που φτιάχτηκε πριν 500 χρόνια και τον συμβουλεύτηκα και έμαθα από αυτόν, θα ήθελα μετά από 500 χρόνια από σήμερα, κάποιος άλλος θεοπάλαβος σαν κι εμένα (και πιθανότατα και σαν τον Φραντσέσκο) να ξεθάψει και τον δικό μου Χάρτη και να μάθει και από αυτόν. Φιλοδοξία ή ματαιοδοξία ή και τα δύο ίσως. Το σίγουρο είναι ότι ο Χάρτης που έφτιαξα έχει ένα “βαρύ” όνομα. Εύχομαι ανάλογο να φανεί στον αναγνώστη και το περιεχόμενό του!

Ο Κόλπος του Ηρακλείου ή Spiaggia della Città di Candia (Πηγή)