Σχετικά

Ο Χάρτης Città di Candia είναι ένα προϊόν των εκδόσεων STARIDAS GEOGRAPHY Making Maps Pretty.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ένας εμπορικός Χάρτης της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου, που να αποτυπώνει με ευκρίνεια τα Ενετικά Τείχη και ένα σωρό άλλα ορατά μνημεία, που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της.

Ξεκίνησα τότε τις χαρτογραφήσεις και την αποτύπωση καταρχάς των Τειχών, περπατώντας τα βήμα-βήμα και καταγράφοντας τα ίχνη τους, σημειώνοντας, παρατηρώντας κλπ. Αρκετοί φίλοι και γνωστοί με είχαν πετύχει τότε σε απίθανα σημεία με ένα GPS στο ένα χέρι και προσχέδια του Χάρτη στο άλλο! Ήταν εξαντλητική, αλλά και συναρπαστική εμπειρία.

Περπάτησα, επίσης σε κάθε πιθανό (και απίθανο!) δρόμο και στενό εντός της Παλιάς Πόλης, καταγράφοντας ακόμη και τις ονομασίες τους, όπως απεικονίζονται στις πινακίδες. Ανακάλυψα πάρα πολλά μυστικά που κρύβονται σε μικρά στενά, πεζόδρομους στοές.

Παράλληλα, μελετούσα βιβλία και παλιούς κλασσικούς χάρτες για να κατανοήσω τη λογική και την αρχιτεκτονική των Τειχών και για να εντοπίσω πολλά σημεία που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Πολύτιμες πηγές πληροφοριών ήταν και οι διαθέσιμες σύγχρονες εκδόσεις, τις οποίες παραθέτω ως βιβλιογραφικές αναφορές στον Χάρτη μου.

Η πρώτη έκδοση του Χάρτη κυκλοφόρησε το 2017 (ISBN 978-618-82379-2-6).

Εκτός από την ακρίβεια και την πιστότητα στην πληροφορία, ήθελα ο Χάρτης να είναι ευανάγνωστος και ευχάριστος στο μάτι και να έλκει τον αναγνώστη.

Πέρασα μήνες σχεδίασης και επανασχεδίασης μέχρι να καταλήξω στο στυλ, σε χρώματα, σε σύμβολα, σε γραμματοσειρές κλπ.

Τον Μάιο του 2017 είχε πλέον ολοκληρωθεί το έργο μου! Όχι μόνο λόγω των προσπαθειών μου, αλλά και χάρη στις τοπικές επιχειρήσεις που πίστεψαν σε αυτό και στήριξαν την παραγωγή του, μέσω προαγορών. Τις ευχαριστώ!

Φέτος, το καλοκαίρι του 2020, θα κυκλοφορήσει η δεύτερη έκδοση του Città di Candia (ISBN 978-618-80387-6-9).

Η έκδοση αυτή έχει διαφορετικό στυλ από τη προηγούμενη, καθώς και αρκετές πρόσθετες πληροφορίες, που συνέλεξα με νέες επί τόπου χαρτογραφήσεις.

Εύχομαι να έρθει στα χέρια σας και να την απολαύσετε τόσο όσο κι εγώ απόλαυσα τη δημιουργία της, κι ακόμη περισσότερο.

Ευχαριστώ!

Σπύρος Σταρίδας
12/05/2020